Elkezdeni a legnehezebb

 
…a vállalkozást. Talán vannak kivételek, akik tök lazán elkezdik, de alapvetően az a jellemző, hogy egy hatalmas fenékbe billentés kell ahhoz, hogy belevágjon végre az ember. De vajon miért?
Mi lehet az oka annak, hogy nagyon-nagyon szeretnéd elkezdeni a vállalkozást, és mégsem kezded el?

Már ott sorakoznak a polcodon a “kötelező” üzleti és marketinganyagok, fejből tudod az összes létező fogalmat, álmodból felriasztva is idézni tudod a legnagyobb üzleti guruk szavait. Elméletben egy üzleti zsenialitás vagy, a jövő nagy ígérete, és mégis egyszerűen képtelen vagy belekezdeni.
Mivel még nem olyan régen történt velem is mindez, pontosan emlékszem mindenre. Az összes gondolatomra, félelmemre, ami visszatartott.
Tavaly nyáron ébredtem rá arra, hogy online vállalkozást szeretnék csinálni. Voltak is ötleteim, de aztán úgy alakult az életem, hogy idén márciusban vághattam csak neki. Ekkor már megvolt az ötlet, volt munkahelyem (ez fontos volt, hiszen munka mellett kezdtem a vállalkozást), az első fizetésemből azonnal meg is rendeltem a tárhelyet, a domainnevet, és… aztán valahogy nem történt semmi.
 
Egyszerűen féltem. Nagyon nehéz belevágni valamibe, amit még sosem csináltál addig, elkészíteni egy tananyagot, kiállni a világ elé, hogy hé, itt vagyok, figyeljetek rám! Kell hozzá némi exhibicionizmus is talán, ami nem mindenkiben van meg. (Értsd: nem azért leszek vállalkozó, mert mindenáron meg akarom mutatni magam a világnak, mint egy valóságshow-hős.)
 
Szóval teltek a hetek anélkül, hogy bele mertem volna vágni. Olyan voltam, mint az ejtőernyős, akinek már csak ugrania kellene, de magától nem mer, és nincs mögötte senki, aki volna olyan szíves és billentene rajta egyet.
Pedig azt az időszakot valamiféle révületben töltöttem, a vállalkozásra gondoltam egész nap, a vállalkozásról álmodtam éjjel, elképzeltem, hogy milyen lesz majd, amikor elküldöm a leckéket, vajon mit fognak szólni az ügyfelek, fog-e nekik tetszeni… Olyan voltam, mint egy holdkóros. 
Volt, hogy leültem egy kockás füzettel, és elkezdtem leírni a félelmeimet. Mindent leírtam szépen, és egyenként megállapítottam róluk, hogy mindegyik félelem hülyeség és teljesen felesleges. De még ez is kevés volt ahhoz, hogy bele merjek vágni.
 
Aztán amikor már majdnem április vége volt, és még mindig nem történt semmi, akkor rádöbbentem, hogy ha ez így megy tovább, akkor soha az életben nem fogom elindítani a vállalkozásomat. Egyik percről a másikra iszonyúan dühös lettem saját magamra, és radikális lépéshez folyamodtam. Ez egy pénteki napon történt, amikor is fogtam magam, és eldöntöttem: hétfőn elindítom az első kampányomat. A honlapom még nem volt kész, egy hétvégém volt az elkészítésére. Megesküdtem rá, hogy ez alatt a 2 nap alatt, ha a fene fenét eszik is, ha kisbalták potyognak is az égből, megcsinálom, ellenkező esetben pusztuljak el a családommal együtt. Igen, ez durva. Viszont olyan motivációt ad, mint semmi más: ezek után egyszerűen képtelenség nem megtenni, amit megfogadtál. (Persze adtam magamnak kiskaput vis major esetére, de az tényleg csak végszükség esetére volt, és tudtam, hogy úgysem fog történni semmi ilyesmi, tehát nincs okom tovább halogatni.)
 
Úgyhogy azon a hétvégén elkészült a honlap, hétfőn pedig nagy levegővétel után elindult az első kampány.
 
Ezt a kezdeti töketlenkedést olyan, több napig tartó eufória váltotta fel, amit talán csak ahhoz lehet hasonlítani, amikor friss szerelmes vagy, és öt méterrel a föld fölött lebegsz. 
.
 
Át kell lendülni a holtponton, és akkor már minden megy, mint a karikacsapás.
 
Mindenkinek nehéz, nemcsak neked.
Mindenki fél, nemcsak te!
 
De abban, hogy elkezdd, nem segítenek a jótanácsok, nem tudja más elkezdeni helyetted, nem oldják meg a problémáidat a marketingguruk motiváló írásai. NEKED KELL MEGTENNED!
 
Neked kell motiválni saját magadat!
 
És utána már csak nevetni fogsz saját magadon, az utólag már indokolatlannak tűnő félelmeiden, és sajnálni fogod, hogy nem kezdted el hamarabb.
By | 2017-06-12T19:06:49+00:00 szeptember 13th, 2013|Motiváció, Vállalkozás|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment