Ha szereted a munkád

Van egy mondás, mi szerint:

Válassz olyan munkát, amit szeretsz, és akkor soha többet nem kell dolgoznod.

Miközben azt kerestem, hogy pontosan kitől származik ez a mondás, ráakadtam egy fórumra, ahol a kérdező azt a kérdést tette fel, hogy mennyire értenek egyet ezzel mások.

Elég sok olyan válasz érkezett, ami arról szólt, hogy persze, ez fontos, de legtöbbször erre nincs lehetőség. Ilyen válaszokat olvastam:

  • Hiába választottam azt, nincs munkalehetőség.
  • Eddig egy olyan helyen sikerült dolgoznom, ahova munkaidőn kívül is bejártam, sőt besegítettem, mert imádtam. Sajnos csak egy évig tartott, mert a tulajnak el kellett adnia a helyet.
  • Sajnos jó lenne, ha így lenne, de egyrészt nem minden vágyott szakma piacképes, másrészt meg 10 év után azért csak kiábrándul mindenki a munkájából vagy belefásul. Aki nem, az irtó szerencsés és pozitív személyiség.
  • Hát igen, ha a vágyott szakmám piacképes lenne már annak tanulnék.
  • stb.

Amit vállalkozói szemmel kicsit furcsának, de egyébként nagyon jellemzőnek találok: ezek az emberek egytől egyig arra várnak, hogy a sült galamb a szájukba repüljön. Ha van munka, akkor van, ha nincs, akkor nincs, teljes egészében rajtuk kívülálló ez a dolog. 

Sőt, van egy olyan beidegződésünk, ami szerint a munka az csak utálatos lehet, mert amit szeretünk csinálni, ami hobbi, abból nem lehet megélni.

Erre eléggé rácáfol az a sok ember, akit ismerek és aki a hobbijából él meg, legyen az ékszerkészítés, lakberendezés vagy más egyéb kreatív tevékenység, esetleg olyasmi, ami nem annyira kreatív, de legalább akkora örömet és flow-állapotokat okoz a művelője számára.

Csakhogy van egy fontos momentum ebben: ezek az emberek nem arra vártak, hogy egyszer csak jön majd valaki, és felajánlja nekik, hogy menjenek és csináljanak, amit csak szeretnek, és ő majd fizet nekik érte. Nem csak ültek passzívan és várták, hogy majd történik valami. Hanem elébe mentek a dolgoknak, elkezdtek csinálni valamit, és egyszer csak azt vették észre, hogy a dolog működik.

Az emberek jelentős részében fel sem merül az, hogy a megélhetés nem feltétlenül úgy működik, hogy keresek egy munkahelyet és akkor dolgozok, ha pedig nem vesznek fel sehova, akkor nem dolgozok és csak ülök otthon, és sírok. Az többnyire eszükbe sem jut, hogy akár vállalkozni is lehet, nem muszáj alkalmazottként tengődni egész életünkben.

Erre mindig megkapom, hogy vállalkozni sokba kerül, tőke kell hozzá stb. Nem igaz. A vállalkozáshoz elsősorban nem tőke kell, hanem:

1. Vágy, akarat. Ha nem akarsz igazából vállalkozó lenni, akkor ne is legyél az, mert csak szenvedni fogsz, és nem leszel sikeres; ráadásul a sikertelenségedet a vállalkozóságra fogod majd rá.

2. Tanulás. Nem, nem diplomáról beszélek; felejtsd el a diplomát. Speciális tudást szerezz, azt tanuld, amit közvetlenül és azonnal hasznosítani tudsz, még csúnyábban megfogalmazva: olyasmit tanulj, amit forintra tudsz váltani AZONNAL, nem pedig díszes papírra valamikor a jövőben. Bármikor lehetsz sikeres vállalkozó diploma nélkül, de ész nélkül sosem. Milliószor többet ér, ha használod a józan paraszti eszed, és speciális tudást szerzel, mintha évekig lébecolsz az iskolában, ahol teletömik a fejed olyan elméleti maszlaggal, amivel később élesben semmit sem érsz.

3. ötlet. Legyenek használható és életképes ötleteid, amelyekre vállalkozást lehet alapozni. Az ötletelésnél vedd figyelembe a saját képességeidet, érdeklődési körödet és azt, hogy van-e pénzed a kivitelezésükre. Ha tök csóró vagy, akkor olyan vállalkozást találj ki, amit kevés pénzből is el lehet indítani, vagy akár a nulláról. Én munka mellett kezdtem vállalkozni úgy, hogy általában a hó második felére már sosem maradt a fizetésemből, és senki nem támogatta az elképzeléseimet, mégis megvalósítottam őket.

Drága tananyagok helyett ingyenesekből tanultam, könyvtárba jártam, szájbarágás helyett rájöttem magamtól, amire kellett vagy segítséget kértem mástól. Segítettek nekem és én is segítettem, segítek másoknak. Bizonyos dolgokat jobban megtanultam magamtól, mint mások a fizetős tananyagokból. Ha akarsz valamit, el tudod érni. 

Egyszer azt találtam írni egy fórumra, hogy nem kell kezdőtőke a vállalkozáshoz, pl. nekem sem volt rá szükségem ahhoz, amit csinálok, mert szolgáltatást nyújtok. Reakció erre: Prosti lettél? – No comment… (By the way, a prostisághoz pont hogy kell kezdő tőke, nem is kevés, ellentétben mondjuk egy marketinges szolgáltató vállalkozással…)

4. Kapcsolati tőke. Talán a legfontosabb dolog. Ismerkedj minél több vállalkozóval, erre már rengeteg lehetőség van a mai világban. Annak nincsenek ismerősei, aki nem akarja, hogy legyenek.

Nem mindenkinek való a vállalkozói lét, de aki elégedetlen a helyzetével, az nem árt, ha elgondolkodik, hogy mit lehetne tenni, min kellene változtatni. A nagy baj az, ha semmin sem gondolkodik, hanem azt hiszi, hogy ez így jó, szenvedve. Hát dehogy jó. Persze mindenkinek a saját kezében van a döntés.

By | 2017-06-12T18:41:28+00:00 november 29th, 2013|Motiváció, Vállalkozás|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment