Az online vállalkozás fajtái

Az online vállalkozás fajtái

Felmerülhet a kérdés, hogy mit is jelent pontosan az online vállalkozás, milyen lehetőségek állnak előtted, ha “virtuálisan” szeretnél vállalkozni.

Alapvetően 2 fő típusa van:

  • Teljesen online biznisz. Erről akkor beszélünk, ha nincs telephelyed, és nem értékesítesz élőben. Gyakorlatilag minden interneten keresztül zajlik, akár úgy, hogy az ügyfeleiddel egyáltalán nem is kell találkoznod.

Példa: ha online tanfolyamokat tartasz, akkor az teljes egészében működhet virtuálisan, a reklámozástól, vevőszerzéstől kezdve az oktatásig. Nem szükséges találkoznod sem a tanulókkal. Ez a lehetőség hihetetlenül kitágítja a világot, és olyasmiket is lehetővé tesz, amit egy hagyományos munka sosem. Például nyugodtan élhetsz egy kis faluban vagy akár külföldön, nem számít, ha ott egyáltalán nincsenek munkalehetőségek, hiszen a te munkád az interneten van. Akár a Holdon és élhetnél, ha lenne ott netkapcsolat 🙂 Amióta megcsináltam a vállalkozásomat, összesen 5 különböző városban éltem, külföldön is, és hamarosan ismét új helyre költözöm. Nyugodtan válthatok, hiszen oktatni mindenhonnan tudok. Ezt nagyon nehéz lenne megtenni egy helyhez kötött vállalkozással.

Persze a teljesen online biznisz esetében is van példa rá, hogy mégis offline-ná válik, például amikor az online marketinges kimegy egy konferenciára, ahol személyesen is árulja a termékeit. Vagy amikor az online értékesítő MLM-es személyesen is értékesít a vevőinek, stb.

A másik típus:

  • Részben online biznisz. Ez olyankor van, amikor pl. egy fizikálisan is létező bolt terjeszkedni szeretne. Például egy kisvárosi ajándékbolt úgy gondolja, hogy nagyobb piacra vágyik, és készít egy webáruházat: így már az egész ország a piacává válik, de még akár külföldre is értékesíthet, ha akar. Nem véletlen, hogy a nagy multiknak is van már webáruházuk. Hiszen akármilyen nagyok, nem lehetnek ott minden kis településen, így viszont bárhonnan lehet tőlük rendelni, vásárolni.

Egy helyi üzlet sokszorosára növeli a lehetőségeit, ha az online világban is jelen van, bár ezt helyesebb lenne úgy megfogalmazni, hogy ma már kötelező jelen lenni az online világban. Amelyik üzlet nincs fent a világhálón, az olyan, mintha nem is létezne.

Éppen ezért, akármilyen üzletben is gondolkodsz, muszáj, hogy online is jelen legyél. Vagyis el kell merülnöd az online marketing rejtelmeiben.

De nézzük, hogy milyen lehetőségeid vannak!

Online oktatás

Ma már rengetegen oktatnak online. Az egyik lehetőség, amikor magánórát tartasz, de nem élőben ül veled szemben a diák, hanem pl. Skype-on keresztül beszélgettek. Akár több ezer kilométer is elválaszthat titeket, de a mai modern világban a távolság már nem lehet akadály! És így előtted is sokkal több lehetőség áll, nem kell beérni a közvetlen környezeted nyújtotta lehetőségekkel.

A másik lehetőség személyes kedvencem, az online tanfolyam. Ebben az esetben a diákok online tanulnak, interneten keresztül zajlik minden. A leckék – amelyek lehetnek videósak, hanganyag formátumúak vagy írásosak – egy zárt, online oktatási felületen érhetőek el. A konzultációk is online zajlanak. Persze ha szeretnéd, élőben is találkozhatsz az ügyfeleiddel, illetve élő képzéseket is tarthatsz az online mellett.

Online értékesítés

Manapság már gyakorlatilag bármit el lehet adni online. Még ha esetleg szükség is van a személyes megtekintésre, akkor is el lehet kezdeni az értékesítést már a neten.

Egy jó példa erre a lakáseladás. Nyilván senki sem fog úgy megvásárolni egy ingatlant, hogy ne látta volna élőben. De ma már feltétlenül azzal kezdjük, hogy bemegyünk egy ingatlanirodába, hanem inkább a neten tájékozódunk. És egy ingatlan sokkal inkább felkelti a figyelmet, ha jó minőségű képek, alapos, pontos, és nem mellesleg igényesen megírt, az eladásra kínált ingatlant vonzóvá, csábítóvá tevő szöveg szerepel a hirdetésben. De akár videókat, vagy körpanorámás fotókat is fel lehet tenni. Így az ingatlant az “előmelegített”, lelkes és valóban releváns érdeklődők fogják élőben megnézni.

Mindegy, mit árulsz: meg kell tanulnod az online értékesítést.

Néhány termék értékesítése online: ha nincs túl sok terméked, akkor egy egyszerű honlapon, megrendelőlapok segítségével tudod értékesíteni a termékeidet. Ehhez még nem okvetlenül szükséges webshopot létrehoznod.

Webshop: ha sok (több tucat, de akár több száz vagy több ezer) terméket árulsz, akkor már szükséged lesz egy webshop létrehozására, mert csak így lesz meg a technikai háttér a gördülékeny értékesítéshez.

Dropshipping: ez egy szuper “olcsó” módja az online válllakozás elkezdésének, a kiskereskedő és a nagykereskedő együttműködik egymással, kölcsönös előnyre téve szert ezáltal. A kiskereskedő webshopot nyit, de nem tart árukészletet, hanem szerződést köt a nagykereskedővel, akinek a termékeit feltölti a webáruházába. Amikor a kiskereskedőtől valaki vásárol, akkor a megrendelést továbbítja a nagykereskedőnek, aki közvetlenül a vevőnek küldi el a megrendelt terméket anélkül, hogy kiderülne: a termék nem közvetlenül a kiskereskedőtől érkezett. Ez ma már egyre elterjedtebb, és nagyon megkönnyíti a kezdő kisválllakozók dolgát (de még a haladókét is), hogy nem kell saját árukészletet fenntartani, ezáltal nem áll egy vagyon olyan árukészletben, amelynek eladása bizonytalan.

Saját alkotások értékesítése

Az értékesítés speciális típusa az, amikor a saját alkotásaidat értékesíted. Ilyen például, ha kézműves vagy, esetleg író, aki saját maga szeretné marketingezni és értékesíteni a művét.

Alapvetően az szokott lenni a probléma, hogy a művészlelkektől távol áll a marketing, nem érzik testhezállónak az értékesítési feladatokat. Pedig ha sikeres vállalkozást akarsz, nem pedig meg nem értett művészként nyomorogni, akkor ideje kézbe venni a dolgokat, és megtanulni, hogyan értékesítheted, hogyan juttathatod el sikeresen az alkotásaidat minél több vevőhöz. Az élőben történő értékesítés mellett nyiss az online világ felé is!

Szolgáltatás nyújtása

Sokféle szolgáltatás van, amit online is lehet nyújtani. Ez a legegyszerűbben és legolcsóbban elkezdhető vállalkozás, legalábbis abban az esetben, ha nincs hozzá szükséged méregdrága eszközökre, vagy ha mégis, akkor már rendelkezésre állnak.

Például ma igen népszerű a virtuális asszisztencia, amelyet teljes egészében online lehet végezni. Amikor elkezdtem a MarketingMániát, eleinte még nem voltak tanfolyamaink, hanem marketingasszisztens szolgáltatást nyújtottunk kisvállalkozóknak. Az ügyfelekkel minden kommunikáció online zajlott, néhány kivételtől eltekintve, ám az esetek többségében simán megoldható volt minden az interneten keresztül kommunikálva. Milyen kiváló megoldás lehet ez azok számára, akik jobban szeretnek otthonról dolgozni, vagy esetleg olyan helyen laknak, ahol nincs sok munkalehetőség. Képzeld csak el, hogy nem kell beköltöznöd a füstös nagyvárosba, nyugodtan élhetsz vidéken, nézheted a virágokat és a gyönyörű zöld növényzetet, és a kedvenc karosszékedben ülve dolgozhatsz úgy, hogy az idődet magadnak osztod be! Nos, ez nem álom, rengetegen élnek így, akik már elindították az online vállalkozásukat.

Hálózatépítés

Nem egy hagyományos vállalkozási forma, de a rend kedvéért említsük meg a hálózatépítést (MLM, network marketing) is!

Bár ez alapvetően egy személyes ismeretségeken, kapcsolati tőkén alapuló biznisz, manapság már egyre fontosabb itt is az online jelenlét. Akár az értékesítés és toborzás egésze is történnhet online. Ez kimondottan jó hír azoknak, akik szívesen belevágnának egy ilyen üzletbe, de nem igazán érzik alkalmasnak magukat az élőben történő értékesítésre, “tukmálásra”. Az online világban ez sokkal finomabb módszerekkel is megvalósítható. De ha szeretsz élőben értékesíteni, akkor is jelen kell lenned a világhálón, és ehhez ismerned kell az online marketing nyújtotta lehetőségeket.

Mint láthatod, számos módja van annak, hogy belevágj egy online vállalkozásba. Találd meg a szívedhez legközelebb állót, és KEZDD EL!

Közgazdász, online marketing szakértő, a MarketingMánia és a Hurrá Vállalkozunk alapítója.

 

One Response

  1. Torma Károly szerint:

    Örömmel konstatáltam cikkedben, hogy az online vállalkozások között megemlítetted a Network Marketinget. Köszönet érte 🙂 . Egyetértek az általad írottakkal, bár a tukmálós értékesítést történjen az offline vagy online módon, tapasztalt hálózatépítőként elítélem, mivel egyébként sem ez a munka ebben a szakmában.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük