Miért jó (online) vállalkozni?

Miért jó (online) vállalkozni?

Még nem is voltam vállalkozó, amikor már egészen pontosan meg tudtam mondani, hogy miért jó vállalkozónak lenni. Egy vállalkozó ismerősöm életét, tevékenységét megfigyelve szűrtem le a következtetést, és fogalmaztam meg 4 fontos pontban azt, hogy miért jó vállalkozónak lenni. Erről írok ebben a cikkben, és azt is elmondom, hogy így utólag mennyire igazolódtak be az előzetes elképzeléseim.

A vállalkozás mellett szóló legfontosabb érveim tehát:

1. Élvezetes munka

Hány olyan alkalmazottat ismersz, aki szereti a munkáját? Én elég keveset! Az emberek zöme utálja, amit csinál, vagy legjobb esetben “elvan” vele, illetve próbálja megtalálni benne az örömet több-kevesebb sikerrel.
A vállalkozói létben az a csodálatos, hogy azzal foglalkozhatsz, amit igazán szeretsz. Ha megunod, akkor belekezdhetsz valami másba. Azokat a feladatokat, amelyeket nem szívesen végzel, mert nem értesz igazán hozzájuk, nincs kedved/türelmed/időd az elvégzésükhöz, kiszervezheted.
Ezen a vállalkozó ismerősömön mindig azt láttam, hogy lelkesedik azért, amit csinál, folyamatosan keresi az új ötleteket, lehetőségeket, kihívásokat.

Hogy látom most, vállalkozóként?

Minden a várakozásomnak megfelelően alakult. Sikerült megtalálnom azt, amivel szeretek foglalkozni, így örömmel telnek a munkával töltött órák. Amikor elkezdtem a vállalkozást, este semmi kedvem nem volt lefeküdni, annyira imádtam, amit csinálok, reggel pedig alig vártam, hogy leülhessek a gép elé. Akkoriban 2 hobbimat is teljesen abbahagytam, mert semmi sem érdekelt a vállalkozáson kívül 🙂 Pontosan az történt, mint a Konfuciusz idézetben: “Válassz olyan munkát, amit szeretsz csinálni, és soha életedben nem kell dolgoznod.” És ez tényleg így is van, ha örömmel végzed a munkád, akkor eszedbe sem jut, hogy az munka, mert élvezettel csinálod.

2. A magad főnöke vagy, és te választod meg, kivel akarsz együtt dolgozni

Nekem, a rebellisnek, mindig meggyűlt a bajom a főnökökkel és a kollégákkal, a vállalkozó ismerősömet viszont irigykedve néztem: nem volt főnöke, és a legjobb haverjait vette fel a cégébe dolgozni. Mindegyiknek olyan feladatokat adott, amelyekre a legalkalmasabbak voltak, és jó hangulatban telt a nap. Naná, hogy én is ilyesmire vágytam!

Hogy látom most, vállalkozóként?

Végre nem kell áskálódó kollégákkal és basáskodó főnökökkel kínlódni: a magam ura vagyok, és én döntöm el, hogy kivel dolgozom együtt. Az ügyfelek között is válogathatok, ha valaki nagyon gáz, akkor dönthetek úgy, hogy nem akarok vele a jövőben együttműködni. Így tulajdonképpen csak kedves, normális emberekkel kell kapcsolatban lennem. Az ügyfeleim ilyenek!

3. Te döntöd el, hogy mikor és hol dolgozol

Vállalkozó ismerősöm keményen dolgozott egész évben, ha viszont el akart menni nyaralni, akkor fogta magát, és elutazott hetekre. Egyébként pedig éjszaka szeretett dolgozni, amit meg is tehetett, hiszen ő osztotta be az idejét.
Ezzel szemben alkalmazottként általában korán fel kell kelni, és be kell menni dolgozni, az utazással is sok idő elmegy.

Hogy látom most, vállalkozóként?

Én is bagoly típus vagyok, éjjel szeretek dolgozni. A koránkelést pedig szívből utálom, pedig alkalmazottként bizony sokszor kényszerültem rá.

Nagyon jó dolog, hogy én dönthetek arról, mikor dolgozom, és nem kell a vekker hangjára ébrednem. Azért arra már jó ideje törekszem, hogy inkább nappal legyek aktív, mert azért akárhogy nézzük, a világ nem igazán akar alkalmazkodni az én éjszakai életmódomhoz 🙂 Az pedig még egy plusz pont, hogy online vállalkozóként otthonról dolgozom, így nem kell utazgatni a munkahelyre.

Sőt, gyakorlatilag a világ bármely pontjáról dolgozhatok, ha van internet. Ennek köszönhetően amióta vállalkozó vagyok, már 6 különböző városban laktam, külföldet is beleértve.

4. Pénz

Lehet szégyenlősködni, de minek: mindenki szeretne sokat keresni. A vállalkozói létben az a jó, hogy nincsenek határok, és rajtad múlik, hogy mennyit keresel. Ez rizsának tűnhet, de nem az: ha keményen dolgozol, és jól csinálod, akkor meg tudod növelni a bevételeidet.
Én alkalmazottként nem kerestem jól, és akkoriban az összes, hasonló korú ismerősömnél azt láttam, hogy mindegy, hány diplomájuk van, ők sem. Volt, aki kiment külföldre, más beérte a kis fizetéssel.

Hogy látom most, vállalkozóként?

Vállalkozóként többszörösét keresem az alkalmazotti fizetésnek, és ez sem egy utolsó szempont. Úgy gondolom, hogy azok az alkalmazottak, akik szuper szakemberek és remekül keresnek, vállalkozóként még többet keresnének. 🙂

Persze nyilván hátrányai is vannak a vállalkozásnak. Például nehéz megszokni, hogy nincs biztos fizetés, de összességében véve előnyből mindenképpen több van. Az sem mindegy, hogy milyen szemléletű emberről van szó.

Én vállalkozó típus vagyok, így számomra mindenképpen ez az életforma a nyerő. De úgy gondolom, egy alkalmazott típusú ember is jól teszi, ha vállalkozással tesz szert plusz jövedelemre, egy másfajta életszemléletre, és a vállalkozás adta különleges élményekre!

Készítettem egy teljesen ingyenes, 2 hónapos e-mail tanfolyamot, amelyben
bevezetlek a vállalkozásindítás rejtélyeibe. Lesz szó sok mindenről:
piackutatás, tervezés, adózás, és persze sok-sok marketing!

Kattints ide és kérd most az ingyenes tanfolyamot, hasznos lesz, ígérem! >>>

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük