Milyen vállalkozást indítsak? #2. OKTATÓ VÁLLALKOZÁS

A múltkori blogbejegyzésben a szolgáltató vállalkozásokról írtam neked, de van még más módja is annak, hogy az ember szó szerint fillérekből el tudjon indítani egy online vállalkozást. Ez pedig nem más, mint az OKTATÁS!

OKTATÓ VÁLLALKOZÁS

Egy oktató vállalkozáshoz nincs szükség komoly befektetésre, legalábbis ha azt vesszük alapul, hogy egy számítógépe/laptopja jóformán mindenkinek van. Ez már elég ahhoz, hogy elkezdd.

Ma már reneszánszukat élik az ONLINE TANFOLYAMOK. Hozzám is közel áll ez a téma, szívesen írok róla, hiszen 2013 óta készítek online tanfolyamokat, és tulajdonképpen ebből élek. Sok marketinges tart élő tréningeket, én viszont online oktatok. Ez hatalmas szabadságot tesz lehetővé nemcsak nekem – hiszen így ott élhetek, ahol csak akarok, mert bárhonnan tudom irányítani a vállalkozásomat, csak internet kell hozzá – de a tanulóim számára is, hiszen nem kell sehova személyesen
elzarándokolniuk, hanem az otthonuk kényelmében tanulhatnak, akkor, amikor nekik a legalkalmasabb.

A koronavírus kitörése óta már a mindennapjaink részévé vált az online oktatás, hiszen a kicsi gyerekektől a felnőtt korosztályig mindenki alkalmazza. Kár, hogy egy pandémia kellett ahhoz, hogy ennyire elterjedjen ez a számos előnnyel bíró oktatási mód.

Ma már senki sem ütközik meg ezen a módszeren, közismert, elterjedt és közkedvelt oktatási forma az online tanfolyam. És mielőtt lemondóan arra gondolnál, hogy ugyan miről is tarthatnál tanfolyamot, hiszen nem vagy professzor, de még csak sima mezei tanár sem, és nem is értesz semmi olyasmihez, amit az iskolákban tanítanak, megnyugtatlak: ma már minden, de tényleg MINDEN témában vannak online tanfolyamok, bármit lehet oktatni, tanítani, ami érdekli az embereket.

És szerencsére az embereket mindenféle dolog érdekli, nemcsak olyasmi, amit az iskolapadokban, egyetemeken, főiskolákon, vagy különféle szakiskolákban, OKJ-s tanfolyamokon oktatnak. Hanem a hobbijukkal, életmódjukkal és még ezerféle dologgal kapcsolatban is mindenféle dolog. Talán nem illik ilyesmit mondani, de manapság tényleg minden marhaságból meg lehet élni : ) Én is csak nézek sokszor, hogy mikből megszedik magukat emberek, miközben én próbálok komoly és fontos (vagy csak annak tűnő : D) dolgokat oktatni, olyasmiket, mint üzlet és online marketing, addig lehet, hogy a célközönségemet jobban érdekli, hogyan kell rózsaszínű plüssunikornist horgolni. Sosem lehet tudni. : )

És nem az a lényeg, hogy te legyél az ország legnagyobb szaktekintélye. Az oktatásnak ugyanis alapvetően az a lényege, hogy akiket oktatsz, azok kevesebbet tudnak nálad, és van mit megtanulniuk tőled. 
Például amikor 8 éves voltam, egy középiskolás sráchoz jártam angolt tanulni. Akkor, kisiskolásként nekem szó szerint ő volt az Isten, hiszen ő “mindent tudott” hozzám képest, aki éppen akkor tettem meg az első botladozó lépéseimet az angol nyelv világában. Később, amikor nyelvvizsgára készültem, akkor már egy főiskolai tanárhoz jártam különórára.

Ugyanígy – erre főleg a negyvenes korosztály emlékezhet jól – a 90-es években a nyelvtanároknak egyik percről a másikra kellett átnyergelniük az orosz nyelv tanításáról az angol vagy német nyelvre, így az a vicces helyzet állt elő, hogy a tanár csak néhány leckével járt előrébb a tananyagban, mint a diákok 🙂 Mégsem jutott az eszébe senkinek, hogy nem kéne tanítaniuk.

Ebből azt akartam kihozni: ha értesz valamihez, van egy hobbid, van egy 
munkád/hivatásod, amelyben már elértél egy bizonyos fokú tapasztalatot és tudást, akkor nagyon jó eséllyel van egy olyan téma, amihez értesz már annyira, hogy ezt a tudást és tapasztalatot másokkal is érdemes lehet megosztanod.

Lehet, hogy egy egész vállalkozást fel tudsz erre építeni. Lehet, hogy ebből fogsz megélni az egész családoddal együtt, de ha “csak” havi pár tízezer forint plusz bevételt szerzel vele, már az is szuper eredmény, nem igaz? Mennyivel jobb ilyesmivel keresni plusz pénzt, mint fárasztó, nehéz munkával! Ráadásul a tanfolyamosaid hálája, szeretete hatalmas pluszt tud adni, nagyon szuper érzés, amikor látod, hogy valóban segítesz, értéket adsz másoknak.

Hogy lásd, TÉNYLEG mindenféle témában készülnek már online tanfolyamok, hoztam neked egy csokor létező példát, ötleteléshez, meggyőzéshez. Igen, ez mind létező tanfolyam, és mind online!

▶ Kalligráfia tanfolyam ▶ Szappankészítő tanfolyam ▶ Selyemfestés tanfolyam ▶ Díszpárna készítés tanfolyam ▶ Varrótanfolyam ▶ Online főzőtanfolyam ▶ Online hajvágás tanfolyam ▶ Gitártanfolyam ▶ Online táncoktatás ▶ Szülésfelkészítő tanfolyam ▶ Csajozás tréning ▶ Bach-virágterápia esszenciaismeret tanfolyam ▶ Online jóga tanfolyam ▶ Önbizalom tréning ▶ Önismereti tanfolyam ▶ Számmisztika online tanfolyam ▶ Sorselemzés online tanfolyam ▶ Sikeres tanulás tréning ▶ Puskázás lebukásmentesen tanfolyam 😀 ▶ PC tanfolyam bizonytalan nagyiknak ▶ Fotótanfolyam ▶ Photoshop tanfolyam ▶ Android tanfolyam ▶ Pénzmágnes tanfolyam ▶ Forex tanfolyam ▶ Hajóvezetés online tanfolyam…

Az oktatás technikai feltételei nem túlságosan bonyolultak. Nagyon sok nyelvtanár (és persze mindenféle más oktató) tanít például Skype-on, ami egy ingyenes program, csak egy számítógép kell hozzá és egy jól működő headset. De ott vannak az olyan alkalmazások, amelyeknek a segítségével akár csoportos oktatást is lehet tartani. 

De az online tanfolyam sem túlságosan bonyolult. Szükséged lesz egy honlapra, mint minden vállalkozónak, ezt el is készíttetheted, de te magad is megcsinálhatod.

Online tanfolyami felületből is sokféle van:

  • a legegyszerűbb, fapados megoldás, ha e-mailben küldöd ki a leckéket, akkor még honlap sem kell, 
  • a Facebook csoportok is alkalmasak már kurzusok tartására,
  • WordPress honlap esetében megteheted azt, hogy egyszerűen lezárod a tartalmat egy bővítmény segítségével (kb. 5 perces munka), és csak azok láthatják a tartalmat, akik beregisztrálnak
  • és persze van ezerféle, kimondottan erre a célra létrehozott tanfolyami felület készítő alkalmazás/program/bővítmény, az ingyenestől egészen a méregdrágáig, igény szerint.

A tanfolyam anyaga is számtalan módon elkészíthető, lehetőségeidnek, habitusodnak 
megfelelően:

  • írásos anyagok, letölthető PDF-ek,
  • hangfelvételek, amelyeket pl. a Soundcloudra feltöltve beágyazhatsz a weboldaladra, így nem foglalnak sok helyet,
  • képernyővideók, amelyeket videókészítő alkalmazás segítségével tudsz elkészíteni, mint pl. a Camtasia Studio
  • normál videók, amelyeket akár egy mobiltelefonnal is felvehetsz, de természetesen drága, profi felszerelést is használhatsz
  • sőt, élőben is közvetíthetsz előadásokat, leckéket; erre a Facebook és a Youtube is tökéletesen alkalmas
  • egyéni konzultációkat tarthatsz Skype-on, vagy Facebookon

Mint látod, rengeteg lehetőség van, ráadásul abszolút testre szabhatod ezeket. Ha szeretsz beszélni, akkor a videózást neked találták ki, ha ez nehezedre esik, viszont grafomán vagy, akkor írásban érdemes kibontakoznod.

Na, belevágsz egy oktató vállalkozásba? 

INDÍTSD EL SAJÁT ONLINE VÁLLALKOZÁSODAT!

Elkészítettem számodra ezt az e-könyvet, amelyben lépésről lépésre megmutatom neked, hogyan indíthatod el a saját vállalkozásodat. Kattints a képre és kérd most:

“Milyen vállalkozást indítsak? #2. OKTATÓ VÁLLALKOZÁS” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!