Vállalkozás indítása kezdőtőke nélkül

Amikor vállalkozás indításáról van szó, szinte mindig felmerül az ellenérv:

“Vállalkozást indítani nagyon drága, és egyébként is csak akkor sikerül, ha politikus rokonod/haverod van!”

Szerencsére ez nem igaz, vállalkozást akkor is lehet indítani, ha nincs politikus a családban, és számottevő kezdőtőkével sem rendelkezel.
Természetesen ezzel nem azt akarom mondani, hogy bármilyen vállalkozást el lehet indítani kezdőtőke nélkül, mert ez nyilván nem így van, de ha eleged van az alkalmazotti létből, és szeretnél a magad ura lenni, vagy csak éppen egy kis plusz jövedelemre vágysz, akkor igenis számtalan lehetőséged van.

Különösen akkor, ha nem akarsz rögtön milliókat keresni: én például, amikor elkezdtem a vállalkozást, az első 1-2 hónapban körülbelül annyit kerestem, mint amennyi az alkalmazotti fizetésem volt. De mekkora boldogság volt az, hogy olyasmiért kapok pénzt, amit imádok csinálni! Utána pedig egyre nőttek a bevételek, és egy idő után már a sokszorosát kerestem, mint alkalmazottként. Ez a lehetőség mindenki előtt ott van, sőt, a határ igazából a csillagos ég – rengeteg kisvállalkozó van, aki tényleg nagyon sokra viszi. És ez nem csupán anyagi szempontból előnyös, hanem hosszasan sorolhatnám, hogy mennyi pozitív hozadéka van még. Na de most nem erről szeretnék értekezni, hanem ötleteket szeretnék neked adni:

Milyen vállalkozást lehet indítani kevés pénzből?

1) Amit alkalmazottként is végeznél

Ha van egy olyan szakmád, végzettséged, amellyel el tudsz/tudtál helyezkedni alkalmazottként, de ugyanezt tulajdonképpen saját vállalkozás keretein belül is csinálhatnád, akkor lehet, hogy érdemes ebbe belevágnod. Itt igazából ezernyi példát írhatnék, hiszen tényleg végtelen számú ilyen szakma van.

Persze megértem, ha még nem mersz függetlenedni, mert esetleg úgy gondolod, hogy eleinte nem lenne annyi ügyfeled, amennyi már el tudná tartani a vállalkozásod. Ilyenkor az is megoldás lehet, ha “másodállásban” vállalod be ezeket a munkákat vállalkozóként, illetve más jellegű, de mégis a szakmádhoz kapcsolódó tevékenységet végzel vállalkozóként, ami aztán kinőheti magát egy olyan vállalkozássá, ami lehetővé teszi, hogy felmondd az alkalmazotti állásod.

Írok konkrét példákat is:

 • Anna alkalmazottként dolgozik egy könyvelőcégnél, de mellette külön is vállal könyvelést, vállalkozóként. Az a célja, hogy ha elegendő ügyfelet gyűjt, akkor felmondja az alkalmazotti állását, és főállású vállalkozóként folytatja tovább. Ezenkívül folyamatosan ír egy szakmai blogot, amelynek eredményeként már több ügyfelet is szerzett. Online tanfolyamokat készít kisvállalkozók számára, amelyben könyvelést oktat.
 • Barbi alkalmazottként dolgozik egy fodrászszalonban, de már 2 könyvet is írt a hajápolásról és a frizurakészítésről. Ezeket vállalkozóként értékesíti, e-book formájában, ami remek keresetkiegészítést jelent az alkalmazotti fizetése mellé.
 • Erzsi egy takarítócégnél dolgozik alkalmazottként, de mellette bevállal privát takarításokat is. Mivel egyre több ilyen munkája van, azt tervezi, hogy otthagyja a munkahelyét, és vállalkozóként fog dolgozni. Kiszámolta, hogy ha 12 állandó ügyfele lesz, akkor éppen a dupláját keresi majd, mint alkalmazottként. Így attól sem kell félnie, hogy lapátra teszik, hiszen ha a 12 ügyfél közül egy kiesik, a bevételei nem csökkennek drasztikusan, és hamar talál újat a helyére. Erzsi készített magának egy honlapot, és blogot is ír a takarítás rejtelmeiről, már több állandó ügyfelet is szerzett így magának.
 • Feri programozónak tanul, de már az egyetemi évek alatt elkezdett bevállalni kisebb munkákat. Ezekből egyre több lett, így gyakorlatilag már a lediplomázás előtt vállalkozást indított. Egyáltalán nem is tervezi, hogy alkalmazottként fog elhelyezni, mert már így is szép bevételei vannak, és ha már nem fogja tanulással tölteni az ideje jó részét, akkor még többet fog keresni.

2) Szolgáltatások nyújtása, amit gyorsan meg lehet tanulni (vagy már eleve értesz hozzá)

Vannak olyan munkák, amelyekkel jó sokat lehet keresni, pedig lehet, hogy elsőre nem is jutna eszedbe ezzel foglalkozni, esetleg pont azért nem, mert ezekhez nincs is szükség igazán végzettségre, sokkal inkább tapasztalatra, affinitásra, hozzáértésre.

Példák:

 • Tipikusan ilyen például a takarítás. Mindig elképedek, hogy a takarítónők micsoda összegeket követelnek, és iszonyatos hiány van belőlük, látom, hogy mit össze kínlódik az, aki szeretne egy normális bejárónőt, takarítónőt. Elsőre biztosan arra gondolnak sokan, hogy “nem azért tanultam annyit, hogy takarítsak”, pedig sajnos az a helyzet, hogy egy takarító a többszörösét keresheti, mint egy diplomás irodai dolgozó! Így már érdemes lehet elgondolkozni rajta – ráadásul egy takarító vállalkozás esetében egy idő után akár alkalmazottakat is fel lehet venni, és akkor már nem neked kell takarítani.
 • Egyre többen élnek abból, hogy valamilyen tehetségüket állítják munkába: ilyenek a tipikus ezermesterek, akik bevállalnak mindenféle ház körüli szerelést, javítást, “férfimunka nőknek” jellegű szolgáltatást (olyasmiket, amit egy nő nem tud megcsinálni). Ehhez sem kell diploma, csak két ügyes kéz, amivel sok férfiember rendelkezik. Akár mellékállású, hétvégi vállalkozásnak is alkalmas lehet az ilyesmi.
 • Bébiszitter, gyerekfelügyelő: ebből is nehéz jót találni, de ha tényleg jó vagy, akkor ajánlások útján lehet újabb és újabb ügyfeleket szerezni, és jól működő vállalkozást lehet kiépíteni.
 • Szolgáltatások idősek számára: ha nem vagy képzett ápoló/nő, akkor is számos feladatot el lehet látni az idős emberek körül. Felvigyázás, apróbb ügyek elintézése, bevásárlás és a megvásárolt áruk házhoz szállítása, beszélgetés-szórakoztatás (csak gondolj bele, mennyi magányos idős ember van; a tehetősebben simán fizetnek azért, hogy valaki beszélgessen velük, nekem van olyan ismerősöm, aki ezzel keresett pénzt).
 • Állatokra vigyázás, kutyasétáltatás, állatgondozás és megőrzés: bár ebből nálunk szerintem nem lehet meggazdagodni, mellékjövedelemként, ill. sokadik “lábként” működhet.
 • Ha valamiben nagyon jó vagy, alapozhatsz rá vállalkozást. Például akinek rendkívül jó helyesírása van, vállalhat lektori feladatokat. A mai világban egyre szörnyűbb az emberek “hejjesirása”, sokszor honlapokon, online magazinokban, de még könyveken is olyan ordító hibákat lehet felfedezni, hogy az a magamfajta nyelvtannáci számára rémes. 🙂 Rájuk férne egy alapos korrektúrázás!
 • Aztán vannak az olyan szakmák, amelyek igazából nem is szakmák, nem tanítják az egyetemen, bár érteni természetesen kell hozzá: ilyen például a social media menedzser. Ők azok, akik tartalmakat készítenek Facebook, Instagram oldalakra. Ehhez szükségeltetik némi marketingtudás, és mielőtt pénzért bevállalsz ilyesmit, nem árt tapasztalatot, illetve referenciákat szerezni.
 • Ha kiválóan fogalmazol és izgalmasan, érdekesen írsz, akkor is nyert ügyed van, mert a vállalkozások borzasztóan nehezen találnak jó szövegírót. Akik valóban jók, azok tele vannak munkával. Ehhez sem szükséges végzettség, tapasztalat és referencia azonban nem árt.
 • Szintén divatos most a virtuális asszisztens, aki vállalkozóknak nyújt segítséget a napi ügyintézés és papírmunkák során. Ez is egy otthonról végezhető munka, amihez csupán egy számítógép és internet kell.
 • Számos olyan szakma van, amelyhez szükség van ugyan egy bizonyos tudás megszerzésére, de ez akár már pár hónap alatt megszerezhető, és utána vállalkozást is lehet indítani: pl. grafikus, honlapkészítő…

Bármibe is kezdesz bele, mindig nézz utána, hogy valóban végezhető-e az adott tevékenység végzettség nélkül ill. a te meglévő végzettségeddel, valamint szükség van-e hozzá valamilyen engedélyre! A könyvelőd ebben segítséget tud nyújtani.

3) Árusítás weboldalon, webshopban

Amikor még csak tervezgettem a vállalkozást, teljesen kiakasztott, hogy bármilyen bolt nyitásához kereskedelmi végzettségre van szükség. (Én közgazdász vagyok, kis-és középvállalkozások szakirányon végeztem, és ez a végzettség nem alkalmas arra, hogy boltot nyissak, szemben egy bolti eladói OKJ-vel – hát vannak bajok a rendszerben, az tuti.)
Viszont a jó hír, hogy ha webáruházat indítasz, ahhoz nincs szükség kereskedelmi végzettségre. Ha tehát nincs fizikai boltod, akkor ez sem lehet akadály. (Engedélyekre viszont szükség lehet, attól függően, hogy mit árulsz: pl. élelmiszerek esetében nyilvánvalóan.)

Egy webshop esetében nagy raktárkészlet fenntartására sincs szükség. Persze megteheted, de nagyon sokan árusítanak úgy, hogy nincs árukészletük, hanem rendelés esetén hozzák csak el a terméket a nagykereskedésből. Sőt, kézművesek esetében is egyfajta lehetőség, hogy nem a kész alkotást árulják, hanem rendelésre készítik azt el.

Így tehát nagyon minimális kezdőtőkével is el lehet indítani egy webshopot, ha sikerül találnod megfelelő beszerzési helyet, forrást.

4) Könyvírás

Még mindig tartja magát 2 téves elképzelés, miszerint:
– könyvet csak annak érdemes írnia, akinek jó ismeretsége van valamelyik könyvkiadónál,
– és csak annak, aki nagyon ismert, vagy az ország legjobb szakemberei közé tartozik, doktor, professzor, tudós, illetve celeb, botrányhős, sztár stb.

Szerencsére ez egyáltalán nem így van, sőt: ma már gyakorlatilag bárki írhat könyvet, és magánúton kiadhatja azt.
Arra sincs szükség, hogy Nobel-díjas tudós legyél. Ha van bármilyen téma, amelyben hasznos tudással rendelkezel, akkor érdemes azt papírra vetned, és könyvként értékesítened. A tudás hatalom, a tapasztalatod érték lehet az embertársaid számára.

Egyáltalán nem jelent hátrányt, ha nem egy neves kiadó adja ki a könyvedet, sőt. Egy kiadó ill. a könyvesboltok alapból nem foglalkoznak sokat a kevésbé ismert írók könyveinek marketingezésével, te magad viszont 100%-osan ezzel foglalkozhatsz. A haszon jelentős része is a te zsebedbe kerül, ami nem így lenne, ha egy kiadó értékesíteni a könyvedet.

A kiadásnak persze vannak költségei, de erre is vannak megoldások:

 • Az egyik megoldás, ha nem papírkönyv, hanem e-book formátumban árulod a művedet. Ennek az elkészítése semmibe sem kerül, modern, elterjedt megoldás.
 • Ha ragaszkodsz a papírkönyvhöz, és hát miért ne tennéd : ), akkor az előértékesítés segíthet. Vagyis meghirdeted a könyvet, és az előre befizetések fogják finanszírozni a nyomda- és egyéb költségeket.

5) Oktatás

Ha valamihez – de tényleg bármihez! – az átlagosnál jobban értesz, akkor máris foglalkozhatsz oktatással.
Nyilván attól függően, hogy milyen szinten állsz, kell megválogatnod azt, hogy kinek fogsz oktatni.

Példa:

 • Ha van egy középfokú angol nyelvvizsgád, akkor nem te fogsz tanítani az ELTE anglisztika szakán, viszont korrepetálni, oktatni tudsz általános iskolásokat. Az ő szintjükön elegendő a tudásod, és ez a lényeg!
 • Ha jól tudsz főzni, nem kell szakácsnak lenned, máris indíthatsz online főzőtanfolyamokat, kiadhatsz receptgyűjteményt.
 • Ha egy ügyes ezermester vagy, tarthatsz ezermester tanfolyamot, oktatást. Miért ne tanítanád meg másnak is, amit az iskolákban már sajnos egyáltalán nem lehet elsajátítani?
 • Ha gyönyörűek a növényeid, neked van a leggyönyörűbb balkonod, és csak úgy burjánzik a kerted, miért ne adhatnád át a tudást másoknak is?
 • Rengeteg kézműves van, aki oktatást tart és mást is megtanít arra, amit ő tud…

Itt is figyelni kell természetesen az esetleg szükséges végzettségek, engedélyek meglétére!

Az oktatás ma már számtalan módon történhet:

 • a szokásos személyes oktatás, nálad, az ügyfélnél vagy akár egy semleges helyen (pl. kávézó, könyvtár, McDonald’s stb. – már amit a pandémiás helyzet aktuálisan lehetővé tesz, ugye…)
 • csoportos élő oktatás
 • Skype-os oktatás
 • könyv (lásd előző pont)
 • online tanfolyam…

Nem kell rögtön a mély vízbe ugrani

Mindig mindenkit arra szoktam biztatni, hogy kezdjen bele egy vállalkozásba :), azt viszont senkinek sem javaslom, hogy meggondolatlanul ugorjon bele bármibe is.

A legbiztonságosabb, ha munka (esetleg tanulás) mellett kezdesz bele, mert így szépen, biztonságosan tudod felépíteni a vállalkozásod, kiépíteni az ügyfélkört. Mivel ott van a fizetésed (vagy amíg diákként a szüleid tartanak el, addig is anyagi biztonságban vagy), így nem a vállalkozás kezdeti bizonytalan bevételeit kell a megélhetésedre fordítani, ami azért is jó, mert a bevételeket vissza tudod forgatni a vállalkozásba, ami mindenképpen hasznos lesz a vállalkozás szempontjából. Értsd: előny, ha nem azon kell dilemmáznod, hogy tejre és kenyérre költsd a pénzt, vagy Facebook hirdetésre.

A vállalkozás olyan, mint egy kert: ápolni és gondozni kell, törődni kell vele, és akkor szépen elkezd növekedni, és ha elég kitartó vagy, akkor elérkezel arra a pontra, amikor már élvezheted a termését, a gyümölcseit.

Jó kertészkedést, akarom mondani vállalkozást kívánok! : )

INDÍTSD EL SAJÁT ONLINE VÁLLALKOZÁSODAT!

Elkészítettem számodra ezt az e-könyvet, amelyben lépésről lépésre megmutatom neked, hogyan indíthatod el a saját vállalkozásodat. Kattints a képre és kérd most:

Szólj hozzá!