Miért jó vállalkozónak lenni?

Már akkor meg tudtam mondani egészen pontosan, hogy miért jó vállalkozónak lenni, amikor még nem is voltam az. Egy vállalkozó ismerősöm életét, tevékenységeit megfigyelve szűrtem le a következtetést, és fogalmaztam meg 4 fontos pontban azt, hogy miért jó vállalkozónak lenni. Erről írok ebben a cikkben, és azt is elmondom, hogy így utólag mennyire igazolódtak be az előzetes elképzeléseim.

A vállalkozás mellett szóló legfontosabb érveim tehát:

1. Élvezetes munka

Hány olyan alkalmazottat ismersz, aki szereti a munkáját? Én elég keveset! Az emberek zöme nem szereti, amit csinál, vagy legjobb esetben “elvan” vele, illetve próbálja megtalálni benne az örömet több-kevesebb sikerrel.
A vállalkozói létben az a csodálatos, hogy azzal foglalkozhatsz, amit igazán szeretsz. Ha megunod, akkor belekezdhetsz valami másba. Azokat a feladatokat, amelyeket nem szívesen végzel, mert nem értesz hozzájuk, vagy nincs kedved/türelmed/időd az elvégzésükhöz, kiszervezheted.
A fent említett vállalkozó ismerősömön mindig azt láttam, hogy lelkesedik azért, amit csinál, folyamatosan keresi az új ötleteket, lehetőségeket, kihívásokat.

Hogy látom most, vállalkozóként?

Minden a várakozásomnak megfelelően alakult. Sikerült megtalálnom azt, amivel szeretek foglalkozni, így örömmel telnek a munkával töltött órák. Amikor elkezdtem a vállalkozást, este semmi kedvem nem volt lefeküdni, annyira imádtam, amit csinálok, reggel pedig alig vártam, hogy leülhessek a gép elé. Akkoriban 2 hobbimat is teljesen abbahagytam, mert semmi sem érdekelt a vállalkozáson kívül. Pontosan az történt, mint a Konfuciusz idézetben: “Válassz olyan munkát, amit szeretsz csinálni, és soha életedben nem kell dolgoznod.” És ez tényleg így is van, ha örömmel végzed a munkád, akkor eszedbe sem jut, hogy az munka, mert élvezettel csinálod.

2. A magad főnöke vagy, és te választod meg, kivel akarsz együtt dolgozni

Nekem, a rebellisnek, mindig meggyűlt a bajom a főnökökkel és a kollégákkal, a vállalkozó ismerősömet viszont irigykedve néztem: nem volt főnöke, és a legjobb haverjait vette fel a cégébe dolgozni. Mindegyiknek olyan feladatokat adott, amelyekre a legalkalmasabbak voltak, és jó hangulatban telt a nap. Naná, hogy én is ilyesmire vágytam!

Hogy látom most, vállalkozóként?

Végre nem kell áskálódó kollégákkal és basáskodó főnökökkel kínlódni: a magam ura vagyok, és én döntöm el, hogy kivel dolgozom együtt. Az ügyfelek között is válogathatok, ha valakivel nem jönnék ki jól, akkor dönthetek úgy, hogy nem akarok vele együttműködni. Így tulajdonképpen csak kedves, normális emberekkel kell kapcsolatban lennem. Az ügyfeleim mind ilyenek!

3. Te döntöd el, hogy mikor és hol dolgozol

Vállalkozó ismerősöm keményen dolgozott egész évben, ha viszont el akart menni nyaralni, akkor fogta magát, és elutazott hetekre. Egyébként pedig éjszaka szeretett dolgozni, amit meg is tehetett, hiszen ő osztotta be a saját idejét.
Ezzel szemben alkalmazottként általában korán fel kell kelni, és be kell menni dolgozni, az utazással is sok idő elmegy. 

Hogy látom most, vállalkozóként?

Én is bagoly típus vagyok, éjjel szeretek dolgozni. A koránkelést pedig szívből utálom, pedig alkalmazottként bizony sokszor kényszerültem rá. Igazából nem is létezik olyan munkahely, ami nem igényel koránkelést. 

Nagyon jó dolog, hogy én dönthetek arról, mikor dolgozom, és nem kell a vekker hangjára ébrednem. Azért arra már jó ideje törekszem, hogy inkább nappal legyek aktív, mert azért akárhogy nézzük, a világ nem igazán akar alkalmazkodni az én éjszakai életmódomhoz. 🙂 Az pedig még egy plusz pont, hogy online vállalkozóként otthonról dolgozom, így nem kell utazgatni a munkahelyre.

Sőt, gyakorlatilag a világ bármely pontjáról dolgozhatok, ha van internet. Ennek köszönhetően amióta vállalkozó vagyok, már 6 különböző városban laktam, külföldet is beleértve.

4. Pénz

Lehet szégyenlősködni, de minek: mindenki szeretne sokat keresni. A vállalkozói létben az a jó, hogy nincsenek határok, és rajtad múlik, hogy mennyit keresel. Ez közhelynek tűnhet, de nem az: ha keményen dolgozol, és jól csinálod, akkor meg tudod növelni a bevételeidet.
Én alkalmazottként nem kerestem jól, és akkoriban az összes, hasonló korú ismerősömnél ugyanezt láttam. Volt, aki kiment külföldre, mert már elunta, hogy 3 diplomával sem kap jól fizető munkát, más beérte a kis fizetéssel.

Hogy látom most, vállalkozóként?

Vállalkozóként többszörösét keresem az alkalmazotti fizetésnek, és ez sem egy utolsó szempont. Úgy gondolom, hogy azok az alkalmazottak, akik szuper szakemberek és remekül keresnek, vállalkozóként még többet keresnének. 

Persze nyilván hátrányai is vannak a vállalkozásnak. Például nehéz megszokni, hogy nincs biztos fizetés, de összességében véve előnyből mindenképpen több van. Az sem mindegy, hogy milyen szemléletű emberről van szó.

Én vállalkozó típus vagyok, így számomra mindenképpen ez az életforma a nyerő. De úgy gondolom, mindenkinek érdemes kipróbálnia, milyen is az, ha vállalkozással tesz szert plusz jövedelemre, egy másfajta életszemléletre, és a vállalkozás adta különleges élményekre!

INDÍTSD EL SAJÁT ONLINE VÁLLALKOZÁSODAT!

Elkészítettem számodra ezt az e-könyvet, amelyben lépésről lépésre megmutatom neked, hogyan indíthatod el a saját vállalkozásodat. Kattints a képre és kérd most:

Szólj hozzá!